Віктор Маринюк. Живопис, графіка

13.11.2015 - 20.12.2015

Віктор Маринюк. Живопис, графіка

Живопис, графіка

13.11.2015 – 20.12.2015

Галерея сучасного мистецтва NT-Art презентує виставку робіт Заслуженого художника України Віктора Маринюка.

Для творчості художника характерні мінімалізм тем і сюжетів, неприйняття штучного, надуманого. Він бере очевидне, певне в своїй наявності і шукає в них суттєве, первинне. При формальній умовності образів, в творах Віктора Маринюка очевидна присутність всіх складових чудового світу, розкішного в своій красі і таємничості — в них світло і колір, час і простір, конкретність душевного стану, ясність і гармонія. Є в його роботах також те, що цінує сам Маринюк: слід живого життя.
Індивідуальний стиль Маринюка несе в собі також слід глибокого знайомства з багатьма живописними підходами, кожен з яких сприймається ним як певна форма розуміння світу. Вдивляючись в його роботи, одночасно відчуваєш звучання і європейського модернізму, і мистецтва епохи Відродження, і традицій древнього іконопису, і ще більш далекої архаїки.
Кожна композиція, виконана щоразу у свіжій авторській манері, переконує не тільки тим, що зображено, в яких параметрах авторських оцінок, але тим, як вона створена: що в ній несподіване, загадкове, заворожуюче – алегоричне чи асоціативне.
Сам мистець любить наголошувати: “Природа створила людину на те, аби людина пояснила її саму“.

Віктор Маринюк – живописець, графік, скульптор, автор творів монументально-декоративного мистецтва.
Народився 10 квітня 1939 р. у с. Казавчин Кіровоградської обл. (Україна).
Художню освіту здобув в Одеському державному художньому училищі (1959–1967).
Творчу і виставкову діяльність розпочав на початку 1960-х років у гурті молодих художників-авангардистів Одеси. Брав активну участь в організації та проведенні неофіційних «квартирних» виставок в Одесі та Москві (1971–1976 рр.). Брав участь у неофіційній виставці «Сучасне мистецтво з України. Мюнхен–Лондон–Нью-Йорк–Париж» (1979). З 1969 р. Віктор Маринюк бере участь у виставках сучасного малярства в Україні та за її межами.
Член Національної спілки художників України (1987 р.); член Національної асоціації митців (1993); член творчого об’єднання «Мамай» (1998); почесний член Національного університету Києво-Могилянська Академія; заслужений художник України (2008).
Живе і працює в Одесі.
Твори Віктора Маринюка зберігаються в колекціях Національного художнього музею України, Музею сучасного образотворчого мистецтва України, Музею сучасного мистецтва Одеси, Музею сучасного мистецтва Хмельницького, Одеського Літературного музею, Музею Циммерлі (Нью-Джерсі, США), у зібранні Національного університету Києво-Могилянська Академія, в колекціях галереї NT-Art, галереї «Совіарт», у приватних збірках в Україні та за її межами.